Istraživanje pokazuje da većina Hrvata očekuje da će doći do drugog vala epidemije koronavirusa u Hrvatskoj

Published by Valicon on

Većina restriktivnih mjera u Hrvatskoj je ukinuta ili ublažena i čini se da se život u Hrvatskoj vraća u normalu, ipak znanstvenici i liječnici upozoravaju da je izgledno da će doći do drugog vala i da moramo biti spremni na to da se restriktivne mjere ponovno uvedu. Prema istraživanju agencije Valicon, 59% građana Hrvatske vjeruje da će doći do drugog vala

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi ovaj koronavirus mogao postati još jedan endemski virus, koji se sezonski pojavljuje i možda nikada ne nestane. Među većinom Hrvata prevladava jednak stav, pa tako 59% smatra da će doći do drugog vala – 48% da će vjerojatno doći, dok je 11% sigurno u svom mišljenju, a značajno više su to žene. Da vjerojatno neće doći do drugog vala pandemije u Hrvatskoj smatra 19% građana, dok je samo njih 3% sigurno u uvjerenju da neće doći do drugog vala. Regionalno gledano u Istri i Primorju, gdje nije bilo mnogo slučajeva zaraze, ljudi u većoj mjeri smatraju da vjerojatno neće doći do drugog vala epidemije. Velik je udio onih koji nisu mogli procijeniti vjerojatnost drugog vala, što i nije začuđujuće ako uzmemo u obzir koliko oprečnih i zbunjujućih savjeta i uputa su slušali posljednjih mjeseci od strane stručnog stožera i vladajućih, i s obzirom na infodemiju vezanu uz koronavirus koja vlada na društvenim mrežama i u kojoj je nije najjednostavnije razabrati koje informacije su točne.

Većina Hrvata smatra da će do drugog vala doći na jesen – u 9. ili 10. mjesecu (njih 41%), odnosno na zimu – u 11. ili 12. mjesecu (njih 38%).  Samo 3% ih smatra da će se to dogoditi prije, nekad na ljeto, a 2% da će doći nekad sljedeće godine. Gledano po dobnim skupinama oni mlađi (18 do 29 godina) skloniji su mišljenju da će do drugog vala doći na jesen, tj. u 9. ili 10. mjesecu, čak 63% ispitanika ove dobi dijeli ovaj stav. S druge strane oni stariji, između 30 i 75 godina, više od mladih očekuju da će se to dogoditi na zimu, dakle, nekad u 11. ili 12. mjesecu.

 

 

Kada je u pitanju kako bi trebale izgledati restriktivne mjere u slučaju drugog vala, javnost je poprilično podijeljena – najveći broj građana, njih 29% smatra da su mjere u prvom valu bile prikladne i da treba uvesti identične mjere i u drugom valu, a gotovo je jednak udio onih koji smatraju da bi se odmah trebale uvesti strože mjere (20%) i onih koji smatraju da bi trebalo uvesti nešto blaže mjere (21%) nego u prvom valu. Kad se ovima koji bi uveli blaže mjere doda još 16% onih koji misle da bi se trebale uvesti samo minimalne mjere, te 9% građana uopće ne bi uvodilo restriktivne mjere, dolazimo do podatka da gotovo polovica građana (45%) očekuje zapravo da mjere budu manje restriktivne nego u prvom valu.

 

 

###

Navođenje izvora

Pri navođenju izvora molimo navedite  (preporučeni oblik navođenja izvora):

»Izvor: VALICON, online anketa na nacionalno reprezentativnom uzorku n=519, 18-75, u razdoblju 29.-31. svibanj 2020.«

###

Metodološki podaci

Istraživanje je provedenu u okviru Valicon online panela jaZnam.hr. Rezultati su reprezentativni za hrvatsku internetsku populaciju od 18 do 75 godina, prema dobi, spolu, starosti, obrazovanju i regiji.

Vrijeme anketiranja:

29.-31. svibanj, opća populacija, 18-75, N=519

###

O Valicon panelu Jaznam.hr

Valicon ima svoje panele širom jugoistočne Evrope, a prvi online panel pokrenut je prije više od 10 godina.  Svim panelima centralno upravlja profesionalni tim koji se brine o sigurnosti i kontroli regrutacije, kvalitete i zadovoljstva panelista. Valicon panel omogućava: vrlo pouzdane i brze odgovore, dobar odaziv, te reprezentativan uzorak za internetsku populaciju.

Trenutno na nivou regije Valicon paneli imaju preko 50.000 registriranih korisnika, a čiji broj konstantno raste. Regrutacija u panel se vrši putem višestrukih izvora, a besplatna prijava je moguća putem https://www.jaznam.hr/#register 

 

O kompaniji Valicon

Valicon je jedna od vodećih kompanija za tržišno savjetovanje i istraživanje javnog mnijenja u jugoistočnoj Evropi. Valicon je specijaliziran za mala tržišta, prilagođena rješenja, naprednu metodologiju i detaljni uvid u klijentovo područje aktivnosti. Osnovna djelatnost kompanije je marketinško savjetovanje na temelju marketinških istraživanja. Valicon nudi svojim klijentima usluge na cijelom Zapadnom Balkanu i putem odabranih partnera u drugim europskim zemljama.

###

Više informacija

Valicon d.o.o., Draškovićeva 54, 10000 Zagreb
T: 385 1 640 9955
E: [email protected]
Web: www.valicon.net