Iako podržavaju ublažavanje mjera, više od pola građana strahuje da će broj zaraženih biti veći nego posljednjih dana

Published by Valicon on

Vlada RH najavila je prije tjedan dana popuštanje restriktivnih mjera u 3 faze, prva od kojih je već krenula i za koju velika većina građana pokazuje podršku. Tako 78% građana podržava prvu fazu ublažavanja mjera i sve što ona uključuje, a čak svaki peti građanin to u potpunosti podržava. Iako podržavaju popuštanja mjera, očekivanja više od polovice građana je da će sada biti ili nešto više ili daleko više zaraženih nego zadnjih dana. Da je tempo kojim Vlada donosi nove odluke o ublažavanju mjera pravovremen smatra 60% građana, 18% smatra da je do ublažavanja mjera trebalo doći puno ranije, dok 22% njih nije sigurno jesu li odluke pravovremene ili ne.

 

Nakon što se pokazalo da su restriktivne mjere Vlade Republike Hrvatske daju rezultate, Vlada je prije tjedan dana  najavila postepeno popuštanje mjera koje bi se trebalo odvijati u 3 faze. Uz upozorenja vladajućih da situacija još nije normalizirana i da se ne vraćamo na način života prije epidemije, 27. travnja krenula je prva faza popuštanja mjera u kojoj se otvaraju neke trgovine i javni prijevoz, a agencija Valicon je ispitala kakvo je mišljenje javnosti o tome. Prvom koraku popuštanja mjera podršku je dalo 78% građana – gledano po stupnju podrške 58% ih uglavnom podržava, dok 21% građana u potpunosti podržava. S druge strane 16% građana uglavnom ne podržava, a samo 6% ih ne podržava uopće.

 

 

Unatoč pokazanoj podršci, više od pola građana očekuje da će zbog ublažavanja mjera doći do  povećanja broja zaraženih u usporedbi s posljednjih nekoliko dana. Da će broj zaraženih narednih dana biti nešto veći smatra gotovo polovica njih, točnije 46%, a tek 8% smatra da će taj broj biti daleko veći. S druge strane, trećina građana (33%) smatra da će broj zaraženih pratiti isti trend stabilizacije kao i posljednjih dana i da neće biti značajnijih promjena, a 13% građana ih čak smatra da će se broj zaraženih smanjivati u narednim danima.

 

Tempo kojim Vlada donosi popuštanje mjera podržava 60% građana, koji smatraju da do toga nije trebalo doći puno ranije, dok s druge strane 18% građana smatra da je do ublažavanja mjera trebalo već doći. Oni mlađe i srednje dobi značajno više smatraju da je su mjere već trebale biti ublažene od onih starijih. Onih koji nisu sigurni je li trebalo ranije doći do ublažavanja mjera je 22%.

 

Iako velikom većinom građani još uvijek smatraju da situacija ide na bolje i unatoč početku ublažavanja mjera, gotovo polovica građana izrazila je brigu da se ova situacija neće uskoro završiti, što bi mogla biti posljedica informacija o mogućem sezonskom pojavljivanju koronavirusa. To se očituje i u porastu broja građana koji smatraju da će ova situacija potrajati 4 i više mjeseci, što smatra 29% građana, te se izjednačilo s udjelom onih koji smatraju da će situacija završiti za mjesec dana.

 

###

Navođenje izvora

Pri navođenju izvora molimo navedite  (preporučeni oblik navođenja izvora):

»Izvor: VALICON, online anketa na nacionalno reprezentativnom uzorku n=509, 18-75, u razdoblju 28.-29. travanj 2020.«

###

Metodološki podaci

Istraživanje je provedenu u okviru Valicon online panela jaZnam.hr. Rezultati su reprezentativni za hrvatsku internetsku populaciju od 18 do 75 godina, prema dobi, spolu, starosti, obrazovanju i regiji.

Vrijeme anketiranja:

28.- 29. travnja, opća populacija, 18-75, N=509

###

O Valicon panelu Jaznam.hr

Valicon ima svoje panele širom jugoistočne Evrope, a prvi online panel pokrenut je prije više od 10 godina.  Svim panelima centralno upravlja profesionalni tim koji se brine o sigurnosti i kontroli regrutacije, kvalitete i zadovoljstva panelista. Valicon panel omogućava: vrlo pouzdane i brze odgovore, dobar odaziv, te reprezentativan uzorak za internetsku populaciju.

Trenutno na nivou regije Valicon paneli imaju preko 50.000 registriranih korisnika, a čiji broj konstantno raste. Regrutacija u panel se vrši putem višestrukih izvora, a besplatna prijava je moguća putem https://www.jaznam.hr/#register 

 

O kompaniji Valicon

Valicon je jedna od vodećih kompanija za tržišno savjetovanje i istraživanje javnog mnijenja u jugoistočnoj Evropi. Valicon je specijaliziran za mala tržišta, prilagođena rješenja, naprednu metodologiju i detaljni uvid u klijentovo područje aktivnosti. Osnovna djelatnost kompanije je marketinško savjetovanje na temelju marketinških istraživanja. Valicon nudi svojim klijentima usluge na cijelom Zapadnom Balkanu i putem odabranih partnera u drugim europskim zemljama.

###

Više informacija

Valicon d.o.o., Draškovićeva 54, 10000 Zagreb
T: 385 1 640 9955
E: info@valicon.net
Web: www.valicon.net