Hrvati sve više zabrinuti zbog ponovnog širenja korona virusa

Published by Valicon on

Kontinuirano online istraživanje agencije Valicon o javnom mnijenju Hrvata o situaciji vezanoj uz koronavirus, pokazuje da povećanje broja novozaraženih koje je krenulo sredinom lipnja sve više zabrinjava građane. Njih ¾ je zabrinuto zbog nastavka širenja koronavirusa, a čak 85% njih smatra da situacija ide na lošije, što je najviše od početka korona krize.

Sredinom svibnja svjedočili smo stabilizaciji situacije vezane uz širenje koronavirusa u Hrvatskoj i u tjednima koji su slijedili gotovo da i nije bilo novih oboljelih. Posljedično, zabrinutost građana na početku lipnja pala je na 59%, što je daleko manje od početnih 89% koliko je bilo u ožujku. Međutim, ponovni porast dnevnog broja novozaraženih početkom lipnja za posljedicu je imao i nagli skok zabrinutosti među građanima i sada imamo situaciju da imamo čak 74% onih koji su ili jako ili djelomično zabrinuti.


Još je izrazitija promjena percepcije u kojem smjeru ide razvoj situacije s epidemijom koronavirusa kod nas, jer je samo do prije mjesec dana tek 8% građana smatralo da stvari idu u lošem smjeru, a čak 92% da one idu u dobrom. Ovaj optimizam je nestao i sad imamo posve obrnutu sliku – čak 85% njih je mišljenja da situacija u Hrvatskoj ide na lošije kada je u pitanju širenje koronavirusa.


S obzirom na sve veći broj novooboljelih u protekla tri tjedna koji je čak i veći nego je to bio na početku korona krize, razumljivo je da gotovo polovica (47%) građana smatra da su trenutne mjere preblage, odnosno 40% smatra da su primjerne, što je najniži udio do sada. Ipak, ovi podaci su prikupljeni neposredno prije uvođenja novih restriktivnijih mjera, koje su nastupile u ponedjeljak. No ovi podaci svakako govore da je to bio krajnji trenutak za poduzimanje aktivnijih mjera zaštite zdravlja građana od strane nadležnih institucija.

###

Navođenje izvora

Pri navođenju izvora molimo navedite  (preporučeni oblik navođenja izvora):

»Izvor: VALICON, online anketa na nacionalno reprezentativnom uzorku n=528, 18-75, u razdoblju od 10. do 11. srpnja  2020.«

###

Metodološki podaci

Istraživanje je provedeno u okviru Valicon online panela JaZnam.hr. Rezultati su reprezentativni za hrvatsku internetsku populaciju od 18 do 75 godina, prema dobi, spolu, starosti, obrazovanju i regiji. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 4,26%.

Vrijeme anketiranja:
10.-11.7. 2020, n=528 ispitanika

###

O Valicon panelu JaZnam.hr

Valicon ima svoje panele širom jugoistočne Evrope, a prvi online panel pokrenut je prije više od 10 godina.  Svim panelima centralno upravlja profesionalni tim koji se brine o sigurnosti i kontroli regrutacije, kvalitete i zadovoljstva panelista. Valicon panel omogućava: vrlo pouzdane i brze odgovore, dobar odaziv, te reprezentativan uzorak za internetsku populaciju.

Trenutno na nivou regije Valicon paneli imaju preko 50.000 registriranih korisnika, a čiji broj konstantno raste. Regrutacija u panel se vrši putem višestrukih izvora, a besplatna prijava je moguća putem https://www.jaznam.hr/#register 

###

O kompaniji Valicon

Valicon je jedna od vodećih kompanija za tržišno savjetovanje i istraživanje javnog mnijenja u jugoistočnoj Evropi. Valicon je specijaliziran za mala tržišta, prilagođena rješenja, naprednu metodologiju i detaljni uvid u klijentovo područje aktivnosti. Osnovna djelatnost kompanije je marketinško savjetovanje na temelju marketinških istraživanja. Valicon nudi svojim klijentima usluge na cijelom Zapadnom Balkanu i putem odabranih partnera u drugim europskim zemljama.

###

Više informacija
Valicon d.o.o., Draškovićeva 54, 10000 Zagreb
T: 385 1 640 9955
E: info@valicon.net
Web: www.valicon.net

 

Obavijest za medije preuzmite klikom na link.