Hrvati i Slovenci najpozitivniji u regiji glede razvoja situacije s epidemijom koronavirusa

Published by Valicon on

Istraživanje agencije Valicon provedeno u regiji (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Srbija), pokazuje da su  građani Hrvatske i Slovenije najpozitivniji vezano uz tijek situacije s koronavirusom u njihovoj državi. Udio Hrvata koji smatra da situacija ide na bolje je 69%, dok je u Sloveniji taj postotak tek neznatno manji i iznosi 68%. Međutim kad je riječ o podršci mjerama svojih vlada, onda je ona ipak najveća u Srbiji, a najrezerviranija u Sloveniji.

 

U ovakvim situacijama usporedbe s drugim državama vrlo su važne jer nam daju informaciju koliko se uspješno nosimo s pandemijom i što bi mogli biti mogući ishodi ukoliko se ne pridržavamo uputa koje nam stalno dolaze od institucija i pojedinaca koji nas nastoje obraniti od posljedica ove globalne pandemije. Za nas je u tom smislu svakako najznačajnija usporedba sa susjednim zemljama jer one su nam ne samo fizički najbliže, nego i po drugim elementima sličnije, pa je lakše razumjeti pojedine razlike. Kada je riječ o stupnju zabrinutosti zbog širenja koronavirusa, ona je veća u Srbiji i BiH, gdje je 90% građana zabrinuto, dok je u Sloveniji i Hrvatskoj ta brojka ipak nešto niža i iznosi 82%. Posebno je to vidljivo u udjelu onih koji su jako zabrinuti, a takvih je u Srbiji čak 36%. Nesumnjivo da je to posljedica značajnog porasta broja zaraženih i umrlih, koji je u ove dvije zemlje počeo naglo rasti, dok je u Hrvatskoj i Sloveniji taj prirast relativno stabilan, ali i toga što su Hrvatska i Slovenija bile prije zahvaćene pandemijom, pa je prilagodba i institucija i javnosti nešto veća.

Na tom tragu su i procjene razvoja situacije s koronavirusom, pa tako građani Hrvatske i Slovenije su više od ostalih uvjereni da stvari idu na bolje (njih 69% ili 68%). U Srbiji je omjer optimista i pesimista podjednak, dok je percepcija građana BiH više pesimistična – njih više od pola (57%) vjeruje da stvari idu na gore.

 

Kada je riječ o tome kako građani percipiraju mjere koje poduzimaju vlade u ove četiri zemlje, u Srbiji nailazimo na najveću podršku mjerama svoje vlade, njih čak 54% u potpunosti podržava te mjere, dok najmanju podršku ima vlada u Ljubljani, gdje 38% građana u cijelosti podržava mjere koje su donesene. Vlade u Sarajevu i Zagrebu imaju sličan postotak onih koji ih u potpunosti podržavaju, no ona u BiH ima ujedno i najviše građana (12%) koji se uopće ne slažu s mjerama koje su donesene. Razlozi za tako veliku podršku mjerama Vlade Srbije od strane njenih građana nalazimo vjerojatno leže u tome što je inicijalni paket mjera u Srbiji odmah sadržavao moratorij na kredite i osigurana je jednokratna pomoć za umirovljenike, te povećane plaće zdravstvenim radnicima, dakle išlo se prvo na pomoć građanima, a tek onda na gospodarstvo, dok je u ostalim zemljama fokus bio obrnut.

 

Zanimljivo je i usporediti percepciju mjera ograničenja koje su donesene s ciljem sprječavanja širenja epidemije koronavirusa. Slovenija je tu na prvome mjestu po udjelu građana koji smatraju da su mjere prestroge, ima ih 20%, a onda slijedi Hrvatska sa 17%. Zanimljivo da obje ove zemlje imaju više građana koji misle da su mjere ograničenja prestroge, nego Srbija iako je ona jedina od ove četiri zemlje koja je uvela policijski sat, a i BiH je uvela potpunu zabranu kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina, no očigledno većina građana u tim zemljama tako stroge mjere doživljavaju kao primjerene mjere jer je epidemija počela opasno prijetiti. Kad se stvari promatraju i s druge strane, pa gledamo koje od ovih zemalja imaju najviše onih koji smatraju da su preblagi, opet je Slovenija na prvom mjestu sa čak 27% njih, dok ih najmanje ima Hrvatska, svega 13%.  

 

Što se tiče procjene trajanja mjera ograničenja, tj. trenutka kad očekujemo da će se stvari početi vraćati u normalu, Slovenci su tu najoptimističniji, njih 2/3 misli da će sve biti gotovo za najviše 2 mjeseca, s tim da treba napomenuti da čak 25% njih misli da će taj trenutak nastupiti za samo mjesec dana. U ostale tri zemlje procjene završetka razdoblja restrikcija kretanja i okupljanja su dosta slične, pa tako u sve tri zemlje nalazimo najviše onih koji vjeruju da će to biti za 2 mjeseca (oko 40%). Ovi stavovi su vjerojatno pod utjecajem toga u kojoj fazi se koja zemlja nalazi kad je riječ o epidemiji, Slovenija je prije bila pogođena koronavirusom i njeni građani vjerojatno očekuju da će kod njih prije i završiti potreba za provedbom strogih mjera ograničenja.

 

###

Navođenje izvora

Pri navođenju izvora molimo navedite  (preporučeni oblik navođenja izvora):

»Izvor: VALICON, online anketa na nacionalno reprezentativnom uzorku n=519, 18-75, u razdoblju 1.-3. travanj 2020.«

###

Metodološki podaci

Istraživanje je provedenu u okviru Valicon online panela jaZnam.hr. Rezultati su reprezentativni za hrvatsku internetsku populaciju od 18 do 75 godina, prema dobi, spolu, starosti, obrazovanju i regiji.

Vrijeme anketiranja:
Hrvatska, 1.- 4. travnja, opća populacija, 18-75, N=519
Bosna i Hercegovina, 26.- 30. ožujka, opća populacija, 18-75, N=525
Slovenija, 31. ožujka – 2. travnja, opća populacija, 18-75, N=740
Srbija, 26.- 30. ožujka, opća populacija, 18-75, N=568

###

O Valicon panelu Jaznam.hr

Valicon ima svoje panele širom jugoistočne Evrope, a prvi online panel pokrenut je prije više od 10 godina.  Svim panelima centralno upravlja profesionalni tim koji se brine o sigurnosti i kontroli regrutacije, kvalitete i zadovoljstva panelista. Valicon panel omogućava: vrlo pouzdane i brze odgovore, dobar odaziv, te reprezentativan uzorak za internetsku populaciju.

Trenutno na nivou regije Valicon paneli imaju preko 50.000 registriranih korisnika, a čiji broj konstantno raste. Regrutacija u panel se vrši putem višestrukih izvora, a besplatna prijava je moguća putem https://www.jaznam.hr/#register  

 

O kompaniji Valicon

Valicon je jedna od vodećih kompanija za tržišno savjetovanje i istraživanje javnog mnijenja u jugoistočnoj Evropi. Valicon je specijaliziran za mala tržišta, prilagođena rješenja, naprednu metodologiju i detaljni uvid u klijentovo područje aktivnosti. Osnovna djelatnost kompanije je marketinško savjetovanje na temelju marketinških istraživanja. Valicon nudi svojim klijentima usluge na cijelom Zapadnom Balkanu i putem odabranih partnera u drugim europskim zemljama.

###

Više informacija
Valicon d.o.o., Draškovićeva 54, 10000 Zagreb
T: 385 1 640 9955
E: info@valicon.net
Web: www.valicon.net