Građani Srbije u najmanjoj meri zabrinuti za gubitak radnog mesta

Published by Valicon on
  • Poruke solidarnosti pokazuju rezultate, u najvećoj meri građani zabrinuti za svoje porodice
  • Građani Srbije smatraju da su mere Vlade i kriznog štaba primerne situaciji
  • Najmanja promena u količini potrošnje izmerena u Srbiji u poređenju sa zemljama regiona

Beograd, 01.04.2020. godine – Regionalna agencija za istraživanje tržišta Valicon, krajem prethodne nedelje sprovela je istraživanje o tome kako i na koji način građani Srbije doživljavaju trenutnu situaciju izazvanu korona virusom. Skoro 90% građana Srbije zabrinuto je u vezi sa epidemijom, dok 73% njih, mere koje Vlada Republike Srbije donosi s ciljem sprečavanja daljeg širenja korona virusa smatra primerenim situaciji.

Pozivanje na solidarnost pokazuje rezultate

Predstavnici javnog života na svim nivoima, kontinuirano šalju poruke solidarnost, te građani Srbije, kako pokazuje istraživanje, u najvećoj meri brinu za svoje bližnje. Čak 86% njih izjavilo je da u najvećoj meri brine za članove svoje porodice dok se na drugom mestu nalazi briga za lično zdravlje, sa čime se saglasilo 46% ispitanika.

Interesantno je da je svega 3 od 10 ispitanika, čak i pre zvaničnog predstavljanja paketa mera za pomoć ekonomiji i privredi od strane Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, pokazalo zabrinutosti za ekonomske posledice širenja epidemije korona virusa, a 55% ispitanika smatra da su ekonomske mere koje su Vlada i Narodna banka objavila pre jučerašnjeg dana adekvatne.

Grafik 2

Za ekonomske posledice zabrinuto je 43% ispitanika u Bosni i Hercegovini, 46% u Sloveniji i 49% u Hrvatskoj, što u poređenju sa 30% u Srbiji predstavlja najniži stepen zabrinutosti u regionu.

Što se zabrinutosti za radno mesto tiče, procenti su najniži i iznose 11% u Srbiji, 12% u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a u Sloveniji 10%.

Grafik 3

S druge strane građani u Srbiji i regionu u velikoj meri očekuju pogoršanje u pogledu ličnih finansija. Na pitanje: Kakvo je Vaše opšte finansijsko stanje, u poređenju sa periodom od pre pola godine? 70% ispitanika iz Srbije odgovorilo je da ili očekuje pogoršanje ili je situacija u finansijskom pogledu već lošija, u BiH je taj procenat 77%, u Hrvatskoj 72% dok je u Sloveniji najniži i iznosi 67%.

Grafik 4

Srbija i Slovenija umereno optimistične, Hrvatska najoptimističnija, dok je BiH umereno pesimistična

Svega 53% ispitanika u Srbiji i 56% u Sloveniji smatra da situacija u pogledu širenja korona virusa ide ka boljem ili mnogo boljem, stepen optimizma u Hrvatskoj najviši je u regionu i iznosi 67%, dok su ispitanici u BiH nešto pesimističniji u ovom pogledu te 56% smatra da situacija ide ka lošijem ili mnogo lošijem.

Grafik 5

Sa podacima iznad korelira i odgovor na pitanje kako građani lično doživljavaju i opisuju trenutnu situaciju u novonastalim okolnostima. Naime, najveći broj ispitanika u Srbiji (36%), pa i regionu izjasnilo se da je u najmanju ruku doživljavaju kao neugodnu ili umarajuću. S druge strane čak 47% ispitanika u Srbiji percipira trenutnu situaciju kao podnošljivu ili normalnu s obzirom na okolnosti, pri čemu je i među građanima regiona registrovan sličan doživljaj trenutne situacije.

 

Grafik 6

Srbija optimističnija od zemalja u regionu u pogledu promena u potrošnji

Čak 60% ispitanika u Srbiji izjavilo je da u ovom trenutnu nije promenilo potrošačke navike, a 28% njih smatra da ih neće ni promeniti. S druge strane nalazi se 32% koje u nastupajućem periodu očekuje smanjenje lične potrošnje. Drugih 39% ispitanika ipak ocenjuje da je epidemija uticala na količinu potrošnje, te 10% ispitanika troši više nego ranije, a 29% troši manje u odnosu na pređašnji period.

Grafik 7

Rezultati istraživanja u regionu pesimističniji su u odnosu na podatke u Srbiji, 77% ispitanika u Sloveniji, 79% u Hrvatskoj i 69% u BiH smatra da će trošiti manje ili već sada troši manje u odnosu na period pre pojave korona virusa.

Projekcije trajanja epidemije

Ispitanici u regionu donekle su usaglašeni u pogledu predviđanja trajanja epidemije korona virusa. Iako na ovo pitanje niko nema odgovor, stanovnici Srbije procenjuju da će mere socijalne distance, zabrane kretanja, zatvorenih škola i dr. trajati oko 2,7 meseci, u Hrvatskoj 2,8 meseci, Bosni i Hercegovini 2,9 meseci dok ispitanici u Sloveniji ocenjuju da će kraj epidemije biti proglašen  u roku od 2 meseca.

Grafik 8

Agencija Valicon nastaviće da sprovodi istraživanje javnog mnjenja na nedeljnom nivou, pratiće značajne promene glavnih indikatora istraživanja a o tome, u skladu sa internom odlukom, izvestiti javnost o rezultatima transparentno, pravovremeno i u skladu sa svim načelima i pravilima istraživačke delatnosti. Takođe, pridružujemo se apelu nadležnih stručnih službi i insitucija, šaljemo poruku solidarnosti te apelujemo na građane da ostanu kod svojih kuća, prate preporuke i budu odgovorni prema sebi i široj društvenoj zajednici.

###

Navođenje izvoda

Pri pozivanju na ovo istraživanje agencije Valicon, molim Vas da koristite preporučen oblik citiranja izvora:

»Izvor: Istraživanje javnog mnjenja Srbije i regiona, 24-29. mart 2020. godine, Valicon.«

###

Metodologija

Istraživanje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku ispitanika iz Valicon online panela JaZnam. Valicon poseduje najveću aktivnu bazu online panelista u regionu. Rezultati su reprezentativni za opštu populaciju Republike Srbije i drugih zemalja regiona, uzrasta od 18 do 75 godina, po polu, starosti, edukaciji i regionu.

Period anketiranja:
24-29. marta 2020. godine, n=450-850 po državi

###

O kompaniji Valicon

Valicon je jedna od vodećih kompanija za tržišno savetovanje i istraživanje javnog mnijenja u jugoistočnoj Evropi. Valicon je specijaliziran za mala tržišta, prilagođena rešenja, naprednu metodologiju i detaljni uvid u klijentovo područje aktivnosti. Osnovna delatnost kompanije je marketinško savjetovanje na temelju marketinških istraživanja. Valicon nudi svojim klijentima usluge na celom Zapadnom Balkanu i putem odabranih partnera u drugim evropskim zemljama.

###

Kontakt za medije

Valicon d.o.o., Gavrila Principa 16, Beograd

  1. 011/ 3286 978, 069/530 42 64 (Ognjen Radeta)
  2. [email protected]
  3. www.valicon.net
  4. @valicongroup