Politika zasebnosti za izvajanje projektov zbiranja podatkov

Zadnja sprememba: 21-6-2018

Politika zasebnosti določa kako Valicon, trženjsko svetovanje in raziskave d.o.o., Kopitarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: Valicon) pridobiva, hrani in uporablja osebne podatke pridobljene v okviru raziskav ki jih izvaja kot del svoje dejavnosti, razen raziskav v okviru spletnega panela Jazvem, kjer smo sprejeli druga pravila. Datum uveljavitve teh pravil o zasebnosti je 21. 6. 2018.

Prosimo vas, da si natančno preberete našo politiko zasebnosti.

1. O nas

Upravljavec vaših osebnih podatkov je Valicon, trženjsko svetovanje in raziskave d.o.o., Kopitarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana.
V primeru vprašanj se prosim obrnete na nas tako, da pošljete e-poštno sporočilo varstvo.podatkov@valicon.net ali pokličete +386 1 420 49 08

2. Kako pridobivamo vaše osebne podatke

Vaše osebne podatke pridobivamo v okviru različnih projektov zbiranja podatkov (npr. v okviru terenskih, telefonskih, kvalitativnih, spletnih ter drugih raziskav). Vaše osebne podatke pridobivamo in obdelujemo na temelju vašega pisnega ali elektronskega soglasja.

 3. Katere vrste osebnih podatkov zbiramo ali pridobimo o vas

V odvisnosti od metodoloških in drugih zahtev konkretnega projekta zbiramo naslednje osebne podatke

  1. Kontaktne podatke (npr. ime in priimek, kontaktna telefonska številka, naslov elektronske pošte, ipd.)
  2. Anketni podatki pridobljeni kot odgovori v okviru raziskav
  3. Podatke potrebne za vodenje evidenc o izplačilu nagrad udeležencev v raziskavah
  4. Avdio, video in drugi elektronski zapisi za potrebe kvalitativnih raziskav
  5. Lastnosti spletnega brskalnika

4. Kako uporabljamo vaše osebne podatke (nameni obdelave)

Vaše osebne podatke lahko uporabimo za enega ali več naslednjih namenov:

Kadar obdelujemo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja, lahko kadarkoli prekličete dano soglasje tako, da nam pošljete elektronsko pošto na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Datum uveljavitve takega preklica je 30 delovnih dni od dne, ko smo prejeli vašo zahtevo.

5. Obdelava osebnih podatkov otrok

Ne bomo zbirali ali obdelovali podatkov o otrocih, mlajših od 15 let,  če za to ne bomo prejeli soglasja staršev v skladu z veljavno zakonodajo. Če bomo ugotovili, da smo nenamerno zbrali podatke o otroku, bomo te podatke nemudoma izbrisali.

6. Obdelava občutljivih podatkov

V nekaterih primerih in v namene, ki so določeni v soglasju za sodelovanje v posameznem projektu zbiranja podatkov, v katerem sodelujete kot udeleženec, lahko obdelujemo posebne kategorije osebnih podatkov o vas (»občutljive podatke«). Vaše občutljive podatke lahko obdelujemo tudi, če ste za to predhodno podali prostovoljno, izrecno in ločeno soglasje v specifičnem kontekstu za specifičen namen.

7. Hramba osebnih podatkov in obdobje obdelave

Vaše osebne podatke shranjuje Valicon na lastnih strežnikih. Vaše osebne podatke hranimo do vašega preklica oziroma do roka kot je določen na soglasju za obdelavo, ki ste nam ga podelili. Običajno bomo vaše osebne podatke, ki smo jih od vas prejeli, izbrisali, če niso več pomembni za doseganje namenov, za katere so bili zbrani. V primeru zahteve izbrisa podatkov, pa bodo podatki izbrisani v določenem zakonskem roku (30 dni).

Če želite več informacij o tem, kje in kako dolgo so shranjeni vaši osebni podatki, in za več informacij o vaši pravico do izbrisa in prenosljivosti osebnih podatkov, se obrnite na nas na  varstvo.podatkov@valicon.net.

8. Kako varujemo vaše osebne podatke

Sprejeli smo ustrezne tehnične in organizacijske ukrepe za zavarovanje vaših osebnih podatkov in njihovo zaščito pred nepooblaščeno ali nezakonito uporabo ali obdelavo ter proti naključni izgubi ali uničenju ali poškodovanju vaših osebnih podatkov, vključno z:

– načelom najmanjšega obsega podatkov in obdelave na psevdonimizirani osnovi, kadar koli je to mogoče;
–  usposabljanjem naših zaposlenih o pomembnosti zaupnosti in ohranjanju zasebnosti in varnosti vaših podatkov;
–  zavezanostjo k sprejetju ustreznih disciplinskih ukrepov za uveljavljanje odgovornosti zaposlenih pri zasebnosti;
– stalnem in celovitem posodabljanju in preizkušanje naše varnostne tehnologije;
– skrbno in odgovorno izbiro naših podobdelovalcev;
– z uporabo varnih strežnikov za shranjevanje vaših osebnih podatkov;
– imenovanjem pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov;
– z zahtevo po dokazu o identiteti od vsakega posameznika, ki zahteva dostop do osebnih podatkov.

 9. Spletni vtičniki in druge internetne tehnologije

a) You Tube

Naša spletna stran uporablja vtičnike iz YouTuba, ki jih upravlja Google. Upravljavec strani je You Tube LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, ZDA. Če obiščete našo spletno stran, ki vsebuje vtičnik za YouTube, je vzpostavljena povezava z YouTubovimi strežniki. YouTube je s tem obveščen o naši spletni strani, ki ste jo obiskali.

Če ste prijavljeni v račun za YouTube, vam YouTube omogoča, da svoje vedenje brskanja povežete neposredno z osebnim profilom. To lahko preprečite tako, da se odjavite iz svojega YouTube računa.

YouTube nam pomaga, da bo naša spletna stran privlačna. To je zakoniti interes v skladu s čl. 6 (1) (f) Splošne Uredbe o varstvu osebnih podatkov (v nadaljevanju: GDPR.)

Dodatne informacije o ravnanju z uporabniškimi podatki so na voljo v izjavi o zaščiti podatkov v YouTubu

https://www.youtube.com/static?template=privacy_guidelines

b) Google Maps

Naša spletna stran uporablja kartografsko storitev Google Zemljevidi prek API-ja. Upravlja ga Google Inc., 1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, ZDA.

Če želite uporabljati Google Zemljevide, je treba shraniti vaš IP naslov. Te informacije se običajno prenesejo na Googlov strežnik v ZDA in tam shranijo. Ponudnik te strani nima vpliva na ta prenos podatkov.

Uporaba Google Zemljevidov je v interesu, da naša spletna stran privlači in olajša lokacijo krajev, ki jih nam določite na spletnem mestu. To je zakoniti interes v skladu s čl. 6 (1) (f) GDPR. Dodatne informacije o ravnanju z uporabniškimi podatki so na voljo v izjavi o zaščiti podatkov v Googlu na naslovu https://policies.google.com/privacy?hl=sl.

10. Kako uporabljamo piškotke in podobno tehnologijo

Piškotek je majhna količina podatkov, ki jo spletna stran namesti na vašem računalniku in ponovno prejme, vsakokrat ko dostopate do drugega dokumenta na isti spletni strani. Piškotki se uporabljajo predvsem zato, da je mogoče identificirati vsakega uporabnika oziroma ga ločiti od množice drugih uporabnikov, ki sočasno uporabljajo isto spletno stran. Gre torej za računalniški način prepoznavanja identitete.

Nekateri piškotki se izbrišejo, takoj ko zaprete brskalnik. Ti piškotki se imenujejo sejni ali začasni piškotki, saj trajajo le toliko časa, kolikor dolgo traja posamezna seja, in se po koncu seje ne hranijo več. Tovrstni piškotni navadno vsebujejo le identifikacijsko kodo, ki jo lahko prepozna le tista spletna stran, ki je piškotke namestila.

Drugi piškotki imajo določeno življenjsko dobo oziroma čas veljavnosti ter se uporabljajo zato, da je mogoče ugotoviti, da ste se na določeno spletno stran že prijavili, ali pa hranijo informacijo o nekaterih nastavitvah, na primer o izbiri jezika.

Vsaka spletna stran lahko dostopa le do piškotkov, ki jih je ta spletna stran shranila, ne more pa dostopati do podatkov drugih spletnih strani.

Nekatere ali vse piškotke, ki jih uporabljamo, lahko zavrnete s spreminjanjem nastavitev brskalnika, vendar lahko to zmanjša vašo zmožnost uporabe naših spletnih strani ali nekaterih ali vseh njihovih funkcij. Za dodatne informacije o piškotkih, vključno s tem, kako spremeniti nastavitve brskalnika, obiščite www.allaboutcookies.org

a) Spletni sistem za anketiranje (valicon.net) za pravilno in varno delovanje ter izboljšanje uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Življenjska doba posameznih piškotkov je omejena na čas trajanja ankete oziroma seje, ter na predviden čas izpolnjevanja ankete (privzeto praviloma 5 minut).

Piškotka za posamezno anketo sta poimenovana WSS__HEADERS__AI__XXX in WSS__SESSION__ID __XXX pri čemer XXX predstavlja identifikacijo ankete na katero se piškotka nanašata.

b) Google Analytics

Naša spletna stran uporablja storitev Google Analytics za izvajanje spletne analize. Upravlja ga družba Google Analytics uporablja tako imenovane »piškotke«. Podatki, ki jih piškotek pridobi o vaši uporabi te spletne strani, se običajno prenašajo na Googlov strežnik v ZDA in tam shranijo.

Google bo te informacije uporabil, da bo lahko izračunal vašo uporabo spletne strani, izpolnil poročila o aktivnosti spletnih strani za upravitelje spletnih strani in za izvajanje ostalih storitev povezanih z uporabo spletnih strani in interneta. Google lahko te informacije posreduje tretjim osebam, če to predpisuje zakon ali če tretje osebe te podatke obdelujejo po nalogi Googla. Google ne bo povezal vašega IP naslova z drugimi podatki Googla.

Google Analytics piškotke lahko onemogočite na naslednji spletni povezavi https://tools.google.com/dlpage/gaoptout . Če se odločite, da ne sprejmete nekaterih piškotkov, ne boste mogli uporabljati nekaterih funkcij na naši spletni strani. Če se odločite, da ne želite prejemati personaliziranih oglasov, to pomeni, da boste sicer lahko deležni oglasov na medmrežju, vendar ti oglasi ne bodo prilagojeni vašim željam in vzorcem brskanja.

Google je glede mednarodnih prenosov podatkov registran za Ščit zasebnosti EU-ZDA in s tem zavezan spoštovani EU pravila varstva osebnih podatkov.

Več o Googlovih pravilih zasebnosti si lahko preberete na https://policies.google.com/privacy?hl=sl.

Piškotki storitve Google Analytics so shranjeni na podlagi čl. 6 (1) (f) GDPR. Imamo zakoniti interes za analizo vedenja uporabnikov, da optimiziramo delovanje naših spletnih strani in njihovo oglaševanje

c) Google reCAPTCHA

Da bi zagotovili zadostno varnost podatkov pri vnosih podatkov na naši spletni strani, v določenih primerih uporabljamo storitev Google reCAPTCHA podjetja Google Inc., 1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, ZDA (v nadaljevanju: reCAPTCHA).

Ta se uporablja predvsem za razlikovanje ali vnos na naši spletni strani (npr. preko kontaktnega obrazca) izvede fizična oseba ali pa se je zgodila zloraba z avtomatiziranim oz. avtomatskim vnosom. Storitev vključuje pošiljanje IP naslovov in vse druge podatke, ki jih Google potrebuje za storitev reCAPTCHA (npr. informacije o tem katere strani ste si ogledali in čas, ko ste si jih ogledali, in kaj ste kliknili).

Analiza, ki jo izvaja reCAPTCHA poteka v celoti v ozadju. Obiskovalci naših spletnih strani niso opozorjeni nato, da se zadevna analiza izvaja.

Več o  reCAPTCHA in Googlovih pravilih zasebnosti si lahko preberete na na naslednjih spletnih straneh: https://www.google.com/recaptcha/intro/v3beta.html in https://policies.google.com/privacy?hl=sl.

Obdelava podatkov s strani reCAPTCHA se izvaja na podlagi člena 6 (1) (f) GDPR. Kot upravljavec spletnih strani imamo zakoniti interes, da je naša spletna ponudba zaščitena pred zlonamernim avtomatiziranim vnosom in nezaželeno elektronsko pošto (SPAM).

11. Mednarodni prenosi osebnih podatkov

Če prenesemo vaše osebne podatke zunaj Evropskega gospodarskega prostora, bomo to storili po skrbnem pregledu primernih pravnih podlag in zaščitnih ukrepov, kot so:

– politike varovanja podatkov znani kot “Zavezujoča poslovna pravila” ali “BCR-ji”;
– Standardne pogodbene klavzule , ki jih je sprejela Evropska komisija ali jih je sprejel Informacijski pooblaščenec in jih je Evropska komisija potrdila v skladu z ustreznim zakonom;
– kodeks ali kodeksi ravnanja, ki jih pripravi združenje ali drug organ, ki ga odobri Informacijski pooblaščenec;
– odobreni certifikacijski mehanizmi (kot je npr. Ščit zasebnosti EU-ZDA);
– ali kadar to dopusti Informacijski pooblaščenec, pogodbene klavzule med upravljavcem ali obdelovalcem podatkov ter upravljavcem podatkov, obdelovalcem ali prejemnikom osebnih podatkov v tretji državi ali mednarodni organizaciji.

12. Pravice posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki

Opozarjamo vas na naslednje pravice v zvezi z vašimi osebnimi podatki, ki jih lahko izvajate tako, da pošljete e-poštno sporočilo na  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

– zahtevate dostop do vaših osebnih podatkov in informacij v zvezi z našo uporabo in obdelavo vaših osebnih podatkov;
– zahtevate popravek ali brisanje vaših osebnih podatkov;
– zahtevate, da omejimo uporabo vaših osebnih podatkov;
– zahtevate vaše osebne podatke, ki ste nam jih posredovali in, ki vam jih bomo posredovali v strukturirani in strojno berljivi obliki (na – primer preglednica Excel) in pravico, da se te osebne podatke prenesete drugemu upravljavcu osebnih podatkov;
– ugovarjate obdelavi vaših osebnih podatkov za določene namene (za nadaljnje informacije glejte spodnji razdelek z naslovom “Vaša pravica do ugovora z obdelavo vaših osebnih podatkov za določene namene”);
– in da umaknete soglasje k naši uporabi vaših osebnih podatkov, kjer se zanašamo na vaše soglasje. Če umaknete svoje soglasje, to ne bo vplivalo na zakonitost naše uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov na podlagi vašega soglasja pred dnem, ko boste umaknili vaše soglasje.

Imate tudi pravico vložiti pritožbo pri nadzornem organu, ki je za namene Republike Slovenije Informacijski pooblaščenec, katerega kontaktni podatke so na voljo tukaj: https://www.ip-rs.si/kazalo-kontakt -iskalnik/kontakt/ .

Za dodatne informacije o vaših pravicah v zvezi z vašimi osebnimi podatki, vključno z določenimi omejitvami, ki veljajo za nekatere od teh pravic, glejte člene 12 do 23 GDPR, ki je na voljo tukaj: http://ec.europa.eu/pravosodje/varstvopodatkov/reform/files/regulation_oj_en.pdf .

13. Vaša pravica do ugovora za obdelavo vaših osebnih podatkov za določene namene:

Imate naslednje pravice v zvezi z vašimi osebnimi podatki, ki jih lahko izvajate na enak način, kot jih uveljavljate v prejšnjem poglavju (vaše pravice v zvezi z vašimi osebnimi podatki):

– da nasprotujete uporabi ali obdelovanju vaših osebnih podatkov, kadar jih uporabljamo ali obdelujemo, da bi lahko opravljali nalogo v javnem interesu, če obdelujemo vaše osebne podatke za naše zakonite interese, vključno s “profiliranjem” (npr. napovedovanje vašega vedenja na podlagi vaših osebnih podatkov) na podlagi katerega koli od teh namenov; in
– da ugovarjate obdelavi vaših osebnih podatkov za namene neposrednega trženja (vključno z vsako avtomatizirano oceno, ki jo opravimo o vas ali katerikoli od vaših značilnosti kot osebi, če je povezano s takšnim neposrednim trženjem).

14. Spremembe naše politike zasebnosti

Od časa do časa lahko spreminjamo našo politiko zasebnosti. Ob vsaki posamezni privolitvi za sodelovanje v projektu zbiranja podatkov vas bomo seznanili z naslovom kjer se nahaja zadnja verzija naše politike zasebnosti.
Kjer nameravamo uporabiti vaše osebne podatke za nov namen vam bomo posredovali informacije o tem namenu in katere koli druge pomembne informacije, preden uporabimo vaše osebne podatke za ta novi namen.

15. Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov je Vesna Stanković Juričić, ki se jo lahko kontaktira na varsto.podatkov@valicon.net.